11. Gastro festival u čast kobasice u Belom Blatu

Beloblatska kobasica 2025

“Beloblatska kobasica”, tradicionalna manifestacija posvećena kobasici, biće održana 1. i 2. februara u Belom Blatu po 11. put.

Pokrovitelj i ovaj put je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Turističko društvo Belo Blato.

Držimo se i dalje proverenog i u uspešnog recepta, pa je kompletan program kao i do sada podeljen na 2 dana kako bi se izbegle gužve u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Prvog dana, u SUBOTU (1. februara), biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to radilo u starim seoskim domaćinstvima. Zadatak takmičarskih ekipa iz okolnih sela biće da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski / tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade i pripreme specijaliteta od svinjskog mesa.

Gosti manifestacije će imati priliku da probaju sveže svinjokoljske specijalitete kao što su pečene kobasice, vrući čvarci, džigerica u maramici, tradicionalni svinjski paprikaš iz Belog Blata, švargla i krvavica, a sve to uz kiseli kupus, rakiju i vino, plus domaći kolači i druge poslastice za desert. Stručni žiri će nagraditi najbolje ekipe a biće ocenjivani kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta, kao i vizuelni izgled takmičarske ekipe.

NEDELJA (2. februar) je drugi dan festivala, a centralni povod za okupljanje je veliko ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, sa vrednim nagradama koje očekuju gastro ekipe koje pripreme najbolje kobasice. Pored toga, posetioci će imati prilike da vide i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda i starih zanata…

Manifestacija oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program traje do 20 časova.

Uskoro ćete imati priliku da se upoznate i sa detaljnim programom i satnicom festivala.

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem online forme ili na telefon 063 179 76 39.

Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi, a prijave su u toku. Krajnji rok za prijave je 27. januar.

Organizator manifestacije obezbeđuje 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj takmičarskih mesta je ograničen.

Stručni gastro žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola takmičarske ekipe. U posebnoj kategoriji žiri će ocenjivati i dekoraciju posluženja kobasice.

Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

Očekujemo vas u Belom Blatu na 11. gastro manifestaciji u čast kobasice!