Šta je zanatsko (kraft) pivo i zašto je sve popularnije u Srbiji!?

Poslednjih nekoliko godina, u Srbiji je među konzumentima i ljubiteljima piva primetan trend sve veće popularnosti zanatskog (kraft) piva.

Kao neko ko već treću godinu zaredom u Novom Bečeju, u okviru Velikogospojinskih dana, organizuje manifestaciju “Ulica zanatskog piva“, volimo da mislimo da smo i sami doprineli razvoju tržišta i promociji kulture konzumiranja kraft piva, kao i uživanja u kvalitetnim ukusima različitih brendova piva sve brojnijih zanatskih pivara u našoj zemlji.

I ove godine, poziv za učešće otvoren je za sve proizvođače zanatskog piva, a manifestacija će biti održana od 22. do 25. avgusta u centru Novog Bečeja u okviru Gospojine 2019.

Šta se može smatrati zanatskim ili kraft pivom?

Kraft pivo je pivo koje se (uglavnom) proizvodi u malim pivarama (ali i u kućnim uslovima), u mnogo manjim količinama na godišnjem nivou nego što je to slučaj u konvencionalnim industrijskim (svetlim) pivom koje se proizvodi u velikim količinama (preko 80% svetskog piva) u klasičnim pivarama sa velikim proizvodnim kapacitetima.

Nema baš jasne i jedinstvene definicije zanatskog odnosno kraft piva (craft beer), kao i kraft pivara, ali se svi slažu da mora da se radi o maloj i nezavisnoj pivari koja proizvodi pivo na tradicionalan pivarski način sa posebnim osvrtom na kvalitet proizvoda.

Sama ova činjenica je i učinila tržište kraft piva veoma dinamičnim, kako u pogledu različitih brendova piva koja su u ponudi, tako i u pogledu konkurencije među malim pivarama koje se bore za naklonost potrošača na najbrže rastućem segmentu tržišta alkoholnih pića.

Više o istorijatu, razvoju i proizvodnji kraft piva možete pročitati ovde i ovde, a mesta na kojima možete da konzumirate kvalitetna piva pronađite uz pomoć Kraft Lokatora.

Kao na globalnom planu i u našoj zemlji je poslednjih godina zanatsko pivo sve popularnije među ljubiteljima piva. O tome govori podatak da je iz godine u godinu sve više malih pivara koje se pojavljuju na tržištu i konzumentima nude različite brendove ovog fantastičnog alkoholnog pića.

I sami potrošači se sve više edukuju i imaju više informacija o kvalitetnim kraft pivima, pa ne čudi što se na tržištš mogu pronaći na stotine vrsta zanatskog piva sa različitim ukusima, mirisima i aromama koja se konzumiraju u različitim prilikama i u kombinaciji sa različitim gurmanskim proizvodima što celoj priči o kraft pivu daje dodatnu dimenziju.

Pozivamo vas da nam se i ove godine pridružite u “Ulici zanatskog piva” u Novom Bečeju, u okviru Velikogospojinskih dana od 22. do 25. avgusta… U četvrtak, od 20 časova, očekuje vas još veći broj proizvođača i izlagača kraft piva nego prošle godine, nova takmičenja za publiku, takmičenje u brzom ispijanju krigle piva svako veče, turnir u obaranju ruku, nastupi stand-up komičara, predstave i odlična live muzika… PRIJAVE KRAFT PIVARA SU I DALJE U TOKU!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.