10. “Beloblatska kobasica” sa rekordnim brojem posetilaca i takmičarskih ekipa

OdrzanaBBK2024

Jubilarna kobasicijada u Belom Blatu kod Zrenjanina održana je proteklog vikenda. Preko 35.000 posetilaca (što je i rekordna poseta) uživalo je uz sjajne vremenske uslove u svemu što ova gastro manifestacija ima da ponudi. I samo takmičenje u pravljenju kobasice ove godine je bilo prava smotra gastro timova iz svih delova Srbije sa skoro 70 gastro ekipa koje su konkurisale za vredne nagrade.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura otvorio je festival u čast kobasice nakon čega je otpočeo takmičarski deo manifestacije.

Prvog dana, u subotu 3. februara, centralni deo programa je bilo takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

Apsolutni pobednik ekipa Belog Blata, za opšti izgled ekipe Ečka, za finalni proizvod od mesa ekipa Mužlja, za svinjokoljski ručak ekipa Perleza, a za način obrade prljenja ekipa Martinis iz Rumunije.

Domaćini su brpojnim posetiocima koji su pratili takmičenja ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri posebno je nagradio najbolje ekipe a ocenjivao se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.

Drugog dana, u nedelju 4. februara, centralni demo festivala je svakako bilo takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica sa vrednim nagradama za najbolje gastro ekipe.

Pobednici takmičenja u pravljenju domaće kobasice na 10. jubilarnoj kobasicijadi u Belom Blatu:

1. mesto – BANATSKI POLJACI, Ostojićevo
2. mesto – JUTARNJI ZADAH, Belo Blato
3. mesto – BANDOLEROSI, Belo Blato

Specijalna priznanja dobili su:

SMOKI MAMA, Zrenjanin – za higijenu i dekoraciju takmičarskog mesta;
ĐURAI MORNARI, Boleč – za originalnost i kreativnost;
PATKE SA SAVE, Brčko – za najudaljeniju ekipu;
TISKI CVET, Taraš – za najbolju žensku ekipu.

Bile su organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata na kojima su posetioci imali priliku da kupe izložene proizvode.

Pokrovitelj i ovaj jubilarni 10. put bio je grad Zrenjanin, a u organizaciji su učestvovali MZ Belo Blato i TO grada Zrenjanina.

Još jednom želimo da izrazimo veliku zahvalnost svim sponzorima i prijateljima festivala koji su doprineli da jubilarna Beloblatska kobasica ostane upamćena kao manifestacija sa rekordnim brojem posetilaca i takmičarskih ekipa.

Vidimo se dogodine u Belom Blatu!