Preko 40 takmičarskih gastro ekipa na uspešnoj Beloblatskoj kobasici 2022

Odrzana Beloblatska kobasica 2022

Proteklog vikenda, uspešno je održana tradicionalna, osma po redu manifestacija “Beloblatska kobasica”. Oni koji su posetili Belo Blato kod Zrenjanina mogli su da uživaju u umećima gastro majstora iz više od 40 ekipa koje su učestvovale u takmičenju u pravljenju domaće kobasice.

Atrakciju prvog dana festivala činilo je takmičenje u svinjokolju na starinski način, koje se od ove godine prvi put održava na Beloblatskoj kobasici.

Takmičile su se ekipe iz Mužlje, Stajićeva, Perleza, Novog Bečeja i Belog Blata, a imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

Na kraju je redosled timova bio sledeći…

1. mesto ekipa Belog Blata
2. mesto ekipa Stajićevo
3. mesto ekipa Perlez

Za učešće je odato priznanje i ekipama iz Novog Bečeja i Mužlje.

Centralni događaj drugog dana svakako je bilo ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica

Stručnom žiriju nije bilo lako da u ozbiljnoj konkurenciji odluči koje su ekipe bile najbolje, ali su u 15 časova ipak proglašeni pobednici ovogodišnjeg gastro takmičenja…

Prvo mesto osvojila je ekipa “Petrovačka družina”, drugo mesto ekipa “Šest lopova iz Opova”, a trećeplasirana je bila ekipa “Bački Petrovac”.

Dodeljene su i specijalne nagrade… Za žensku ekipu – “Smoky Mama”, za kreativnost i originalnost – “Šest lopova iz Opova”, za najudaljeniju takmičarsku ekipu – “Opština Martinis, Rumunija (529 km)”, za higijenu i dekoraciju – “Farma Horvat”.

Pored toga bile su organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično, a brojne posetioce zabavljali su novosadski bend “Apsolutno romantično”, tamburaški sastav “Duša Balkanska” i rok bend “Nostradamus”.

Manifestaciju “Beloblatska kobasica” 2022 su otvorili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ispred MZ Belo Blato Miroslav Markuš, narodna poslanica Elvira Kovač, zamenik ambasadora Republike Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova i konzul Slovačke ambasade u Beogradu Natalia Hrnčiarova.

Uz konstataciju da je osma tradicionalna “Beloblatska kobasica” nadmašila sva naša očekivanja, prigodnim vatrometom smo odjavili ovogodišnju manifestaciju i najavili novo gastro druženje početkom 2023. godine.

Zahvaljujemo se svim posetiocima, takmičarima, sponzorima i pokroviteljima koji su svojim učešćem i nesebičnom podrškom festivalu učinili da ovaj etno događaj u Belom Blatu kod Zrenjanina bude još jedan u nizu koji ćemo pamtiti.

Vidimo se dogodine u Belom Blatu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.