RTV: Održana gurmansko ribolovačka manifestacija “Manić-Tisa 63”

Prenosimo reportažu Radio Televizije Vojvodine medijskog pokrovitelja međunarodne manifestacije MANIĆ-TISA 63…

NOVI BEČEJ – U organizaciji Kluba ljubitelja reke Tise “Tisa 63” kod brane u Novom Bečeju održana je 7. gurmansko ribolovačka manifestacija pod nazivom Manić. Manifestacijom je otvorena zimska sezona ribolova na Tisi, a održano je i tradicionalno takmičenje u izlovu tiskog bakalara odnosno manića.

Druženje, razmena iskustava, zabava ali i odmeravanje snage u lovu na manića ciljevi su manifestacije na Tisi kod Novog Bečeja. Manić, riba iz porodice bakalara jedinstvena je pojava u našim rekama.

Dragan Vukotić organizator manifestacije “Manić” kaže:

“Mnogi su ribolovci odložili svoje pecaroške pribore u soške, i čekaju proleće, kod nas ovde u Klubu Tisa 63 sezona počinje zimskog ribolova, mi je na ovaj način svake godine otvaramo, lov na manića retku vrste ribe odnosno, specifične vrste ribe koja se mresti i izlazi iz skloništa zimi”

Oko 40 takmičara stiglo je kod brane na Tisi kako bi pokušali da ulove manića. Kažu najbolje je da se peca posle zalaska sunca i na niskim temperaturama.

Jovica Trifunović takmičar iz Novog Sada kaže:

“Priprema  nije uopšte potrebna osim štapa i parče neke ribe kao mamac, na šta se uvek jave i dolaze”.

Đorđe Lisica sudija takmičenja ističe:

“Sudije su tu da iskontrolišu da sve bude fer plej, da svi ispoštuju pravila u takmičenju. Znači riba se vraća nazad, meri se najveći manić i broj manića što su upecali”.

Manifestacija Manić okuplja pre svega ljubitelje ribolova, a zbog svoje specifičnosti privlači goste, kako iz okoline tako i inostranstva.

Branko Svilengaćin zamenik predsednika opštine Novi Bečej napominje:

“Mi imamo jako puno da ponudimo što se tiče lovnog i ribolovnog turizma i samim tim želimo da ispromovišemo sebe kao jednu takvu regiju, kao jednu takvu opštinu”.

Iako se izlov vraća u reku posetioci i takmičari na manifestaciji Manić nisu ostali gladni. Prikaz tradicionalnog svinjokolja, takmičenje u nadevanju kobasica, topljenje banatskih “vulkan” čvaraka i degustacija svinjokoljskih specijaliteta, samo su deo programa koji su organizatori pripremili na obali Tise u Novom Bečeju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.