Tradicionalna manifestacija u čast kobasice 4. i 5. februara u Belom Blatu

Beloblatska kobasica 2023

Tradicionalna manifestacija “9. Beloblatska kobasica” biće održana 4. i 5. februara u Belom Blatu. Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.

Program manifestacije podeljen je na 2 dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Prvog dana, u subotu 4. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela Ečke, Stajićeva, Mužlje, Perleza i ekipa domaćina iz Belog Blata imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.

Drugog dana, u nedelju 5. februara, centralni povod za okupljanje je svakako ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica sa vrednim nagradama za najbolje gastro ekipe. Pored toga biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata…

Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program traje do 20 časova.

Pogledajte kompletan program sa satnicom manifestacije “9. Beloblatska kobasica”.

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem online forme ili na telefon 063 179 76 39.

Organizator obezbeđuje 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi. Prijave su u toku, a broj mesta je ograničen. Krajnji rok za prijave je 31. januar.

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

Očekujemo vas u Belom Blatu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.