Rogalj i BEAN festival još jednom ispunili očekivanja posetilaca

RFFBM23

U okviru devetog festivala vojvođanskih festivala Rogalj, održanog u nedelju na čenejskom Salašu 137, predstavljeni su brojni festivali koji se održavaju širom Vojvodine.

Organizatori manjih i većih gastro manifestacija imali su priliku da prestave značaj koji njihovi festivali imaju u loklanim sredinama, što je učesnicima omogućilo promociju, ali i pružilo priliku da razmene iskustva sa kolegama iz drugih sredina.

U okviru Rogalja održan je i BEAN festival, jedna od najuspešnijih gastro manifestacija u Vojvodini. Poznati ugostiteljski objekat ugostio je brojne ekipe koje su učestvovale u takmičenju u kuvanju pasulja, a posetioci su imali priliku da uživaju brojnim pratećim sadržajima.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je Rogalj i dodelio priznanja predstavnicima nagrađenih lokalnih manifestacija.

Insistiramo na tome da svako mesto ima svoju manifestaciju, bez obzira šti imamo hiljadu manifestacija u Vojvodini danas ja mislim da ih imamo malo. Mislim da treba da imamo više manifestacija, treba da obeležavamo ono što je lokalno bogatstvo, jer kad dođu stranci oni insistiraju da vide ono što je lokalno, ono što je autentično. – poručio je Ivanišević.

Promocija manifestacija širom Vojvodine, kako je objasnio i organizator Roglja i BEAN festivala Dragan Vukotić Vukota, ujedno je omogućila posetiocima da na jednom mestu uživaju u sadržajima autentičnih manifestacija, koje nemaju priliku da obiđu.

Imamo dobar potencijal, ali mora mnogo toga da se nauči da se radi. Iz tog razloga imamo uvek u sklopu Roglja panel diskusiju odnosno stručnu tribinu, ove godine su to “Mediji i turizam”, prošle godine je tama bila “Značaj manifestacija i festivala za unapređenje života lokalne zajednice u seoskim sredinama”.

Ove godine, tri manifestacije su nagrađene zlatnim plaketama, kao nagrada za dosada postignute rezultate, ali i kao podsticaj za budućnost.

BEAN festival, na kojem takmičarske ekipe prikazuju svoje kulinarsko umeće i nadmeću se ko će pripremiti najukusniji pasulj u kotliću, bio je centralni događaj Roglja.

U konkurenciji 30-ak takmičarskih timova, po mišljenju stručnog žirija, najbolji pasulj u kotliću skuvala je ekipa kluba “Mrena” iz Banatske Topole i oni su kao glavnu nagradu dobili šporet “Smederevac”.

Vice šampioni ove godine su članovi ekipe Šidske kobasicijade, dok su treće mesto osvojili “Žile i sinovi”, lokalna gastro ekipa sa Čeneja.

Miša Madacki, predsednik stručnog žirija ovogodišnjeg BEAN festivala, saopštio je da je konkurencija bila veoma ozbiljna i da su nijanse presudile prilikom odlučivanja kome će biti dodeljeno laskoavo priznanje za najbolji pasulj.

Dragan Vukotić je rekao i da je ovogodišnja manifestacija bila dovedena u pitanje zbog svinjske kuge, pa su iz konkurencije izostale neke od ekipa iz okruženja koje su renijih godina bile tradicionalni učesnici pasuljijade, ali su među gostima bili prijatelji festivala iz Brčkog i Trebinja iz Bosne i Hercegovine.

Pored sjajne atmoasfere i štimunga za koju su bili zaduženi naši prijatelj iz Tamburaškog sastava “Banatski Vals” i Đusi Kovač benda, veliku pažnju posetilaca, kako najmlađih tako i onih starijih, privukle su i razne Ravničarske igre, a posebno igra navlačenje konopca.

Gradska uprava za privredu i turizam Grada Novog Sada je tradicionalni partner manifestacije, a pokrovitelj je i ove godine bio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Glavni organizatori manifestacije su “BIN Marketing” i “G point”.