Takmičenje u svinjokolju i pravljenju kobasica u Belom Blatu, najboljima vredne nagrade

BBK2024 2

Prvog vikenda februara, gastro manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se po 10. jubilarni put u selu kraj Zrenjanina.

Prvog dana festivala u Belom Blatu, u SUBOTU 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Sela koja se takmiče u svinjokolju su:

Belo Blato
Perlez
Ečka
Mužlja
Martinis (Rumunija)

Takmičarske ekipe imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Domaćini će tom prilikom posetiocim ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih svinjokoljskih specijaliteta i vizuelni izgled ekipa koje učestvuju u takmičenju.

Drugog festivalskog dana “Beloblatske kobasice”, u NEDELJU 4. februara, centralni povod za okupljanje je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Timovi koje stručni žiri proglasi najboljim, osvojiće vredne nagrade:

1. Električna mašina za meso (MK32 1500W 300kg/h) | sponzor M TRADE, Zrenjanin
2. Profesionalni mesarski sto | sponzor DOO HANJIK, Belo Blato
3. Rotirajuća daska za posluženje i serviranje | sponzor INTERWOOD, Jagodina

MK32 1500W 300kgh

Zainteresovane gastro ekipe mogu i dalje da se prijave putem online forme ili na telefon 063 179 76 39, ali je broj mesta ograničen. Rok za prijave je do kraja januara, a kotizacija za ekipe iznosi 5.000 dinara.

Organizator obezbeđuje:

– 5kg svežeg svinjskog mesa
– 10m creva
– poklon paket
– uređeno takmičarsko mesto

Obaveza takmičarskih ekipa:

– ručna mašinu za mlevenje mesa
– punilica za kobasice
– začine i pribor za pripremu pečenih kobasica

Pored svega nabrojanog, u Belom Blatu će biti organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata… Program manifestacije kao i do sada podeljen je na 2 dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

Oba dana startuju u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program manifestacije se odvija do 20 časova.

Kompletan program sa satnicom “Beloblatske kobasice” 2024.

Pokrovitelj i ovaj jubilarni 10. put je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.