Vredne nagrade za najbolje gastro ekipe na “11. Beloblatskoj kobasici”
Tradicionalni gastro festival posvećen kobasici održava se predstojećeg vikenda, 1. i 2. februara, u Belom Blatu kod Zrenjanina.
NEDELJA (2. februar) je drugi dan festivala, a centralni povod za okupljanje je veliko ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, sa vrednim nagradama koje očekuju gastro ekipe koje pripreme najbolje kobasice.
Prijave takmičarskih ekipa još danas i u ponedeljak. Više detalja o samom takmičenju i prijavama možete saznati ovde.
NAGRADE ZA TAKMIČENJE U PRAVLJENJU KOBASICA
1. mesto za najbolju sveže pečenu kobasicu
Profesionalna punilica za kobasice (sponzor PG Vrška Jano)
2. mesto za najbolju sveže pečenu kobasicu
Profesionalni mesarski sto (sponzor DOO Hanjik Belo Blato)
3. mesto za najbolju sveže pečenu kobasicu
Vakumirka za pakovanje hrane (sponzor Turističko društvo Belo Blato)
Svake godine, u okviru ovog takmičenja, posebna konkurencija je predaja daski za posluženje, gde se ocenjuje kobasica sa dekoracijom, a biće nagrađena prva tri mesta. Žiri sastavljan od šefova kuhinja iz regiona ocenjivaće aranžmane, a sve daske će biti izložene ispred bine u “party” šatoru, gde će i prisutna publika moći da ih pogleda i glasa za najkreativnija rešenja.
NAGRADE ZA DEKORACIJU POSLUŽENJA
1. mesto za dekoraciju posluženja
Zlakusa zemljani pekač
2. mesto za dekoraciju posluženja
Zlakusa zemljani pekač
3. mesto za dekoraciju posluženja
Zlakusa zemljani pekač
SPECIJALNA PRIZNANJA
* za higijenu i dekoraciju takmičarskog mesta – pehar
* za originalnost i kreativnost – pehar
* za najudaljeniju takmičarsku ekipu – pehar
* za najbolju žensku ekipu – pehar
Prvog dana, u SUBOTU (1. februara), biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to radilo u starim seoskim domaćinstvima. Zadatak takmičarskih ekipa iz okolnih sela biće da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski / tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade i pripreme specijaliteta od svinjskog mesa.
U tradicionalnom svinjokolju takmiče se Belo Blato, Perlez, Ečka, Mužlja, Stajićevo i Torda.
NAGRADE ZA TAKMIČENJE U TRADICIONALNOM SVINJOKOLJU
1. apsolutni pobednik
Profesionalni mesarski sto (sponzor DOO Hanjik Belo Blato)
2. za svinjokljski ručak – Pehar *B + diploma
Daska za serviranje hrane (sponzor Wooden Craft)
3. za opšti izgled ekipe
Daska za serviranje hrane (sponzor Wooden Craft)
4. za način obrade svinjčeta
Daska za serviranje hrane (sponzor Wooden Craft)
5. za finalni proizvod od mesa
Daska za serviranje hrane (sponzor Wooden Craft)
Više detalja o kompletnoj manifestaciji možete saznati ovde, a program sa satnicom pogledajte ovde.
Vidimo se uskoro u Belom Blatu… DOBRODOŠLI!